Κινηματογραφικη Λέσχη: “Το γεράκι της Μάλτας” του Τζον Χιούστον

Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας συνεχίζει και τον Ιούνιο, αλλάζοντάς, ωστόσο, μέρα προβολής. Έτσι, από την ερχόμενη Τετάρτη, 7/6, οι προβολές μας θα γίνονται την Τετάρτη το βράδυ, στις 9 – όπως πάντα, στον πολύ όμορφο κήπο της Μεσοποταμίας. Η επόμενη ενότητα για την Κινηματογραφική Λέσχη μας έχει τον γενικό τίτλο «Κλασικές Ταινίες Νουάρ, Μυστηρίου και Αγωνίας» και θα περιλαμβάνει ταινίες από τη δεκαετία του 1940 έως εκείνη του 1960. Πρώτος «σταθμός» σε αυτή την πορεία θα είναι ένα από τα πιο κλασικά κι αγαπημένα φιλμ νουάρ, το «Γεράκι της Μάλτας» (1941, 101΄, Ασπρόμαυρο), του Τζον Χιούστον, που είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ντάσιελ Χάμετ και έχει πρωταγωνιστές τον Χάμφρι Μπόγκαρτ και τη Λορίν Μπακόλ.

Σχετικά με την ταινία:

«Η ταινία το «Γεράκι της Μάλτας», ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χιούστον που κατέφερε να τη σκηνοθετήσει με καταπληκτική δεξιοτεχνία και με ένα στυλ πρότυπο για όλα τα μελλοντικά φιλμ νουάρ αποσπώντας υποδειγματικές ερμηνείες από ένα καστ έξοχων ηθοποιών. Το «Γεράκι της Μάλτας» σημείωσε μεγάλη επιτυχία μόλις πρωτοπαίχτηκε, για να μετατραπεί σχεδόν αμέσως σε μια κλασική αστυνομική περιπέτεια που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να εντυπωσιάζει χάρη στο ρυθμό στην ατμόσφαιρα και τη φρεσκάδα της σκηνοθεσίας.

Ήρωας της ταινίας είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σαμ Σπέηντ (ρόλος που αρνήθηκε ο Τζορτζ Ραφτ και που δέχτηκε ο Μπόγκαρτ με αποτέλεσμα να του ανοίξει μια δεύτερη και πιο σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο) που στην προσπάθεια του να εξιχνιάσει τη δολοφονία του συνεργάτη του, μπλέκει σε μια μυστηριώδη και ιδιαίτερα επικίνδυνη υπόθεση όπου διάφοροι εκκεντρικοί χαρακτήρες αναζητούν το περιβόητο Γεράκι της Μάλτας μέσα στο οποίο κρύβεται ένας αμύθητος θησαυρός».

(Πηγή: ΚΟΠΙ, Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, http://users.uoi.gr/kopi/)

Τετάρτη, 7 Ιουνίου, στις 9. Όπως πάντα, στον κήπο της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά, αν το θέλετε, μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης με τρόφιμα μακράς διαρκείας και στο Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας με γραφική ύλη.

Σας περιμένουμε!

the-maltese-falcon