Ποιοί Είμαστε

Η Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία» δημιουργήθηκε το 2003, από μία ομάδα πολιτών του Μοσχάτου. Τα πολιτικα, οικολογικά και τα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την εποχή αλλά και την περιοχή και η συνείδητοποίηση της ανάγκης για άμεση και συλλογική κινητοποίηση, τους ώθησαν στην κοινή δράση. Η Μεσοποταμία πολύ γρήγορα καθιερώθηκε στη συνείδηση των ενεργών κατοίκων της πόλης αλλά και άλλων πολιτών από τις γειτονικές περιοχές και την ευρύτερη περιφέρεια, ως μια συλλογικότητα με πολύπλευρη δράση στους τομείς των κοινωνικών αγώνων και του πολιτισμού. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία όλων αυτών των χρόνων υπήρξαν, η μάχη για τη μη ιδιωτικοποίηση της παραλίας από το 2004 μέχρι σήμερα, η για χρόνια λειτουργία του σχολείου μεταναστών και προσφύγων, η κινηματογραφική λέσχη ταινιών μικρού μήκους, η λέσχη ανάγνωσης κ.α.
Από το 2006, η Μεσοποταμία, στεγάζεται στην οδό Πλάτωνος 13, σε κτίριο που είναι παραχώρηση του Δήμου Μοσχάτου.

 

Διαρκείς Δράσεις

Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης: Από το 2011, λειτουργεί το Δίκτυο της Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης της Μεσοποταμίας, με εκατοντάδες μέλη από το Μοσχάτο αλλά και άλλες περιοχές. Σκοπός της είναι η κάλυψη καθημερινών αναγκών, χωρίς τη διαμεσολάβηση χρήματος. Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο αναχώματος ενάντια στη φτώχεια, αλλά σκοπεύει να θεμελιώσει ένα νέο μοντέλο οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, βασιζόμενο στην αλληλεγγύη, μακριά από τη λογική των εγχρήματων οικονομικών σχέσεων.

Αλληλέγγυο Σχολείο: Στο πλαίσιο της Τράπεζας Χρόνου λειτουργεί από το 2013, το Αλληλέγγυο Σχολείο της Μεσοποταμίας που περιλαμβάνει μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας όλων των επιπέδων, μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσικής, εκδηλώσεις και σεμινάρια. Ως προς τη λειτουργία του αποτελεί ένα πρωτότυπο (σε σχέση με αντίστοιχα κοινωνικά σχολεία) εκπαιδευτικό εγχείρημα, καθώς λειτουργεί με κοινές συνελεύσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών και διοργανώνει ανταποδοτικές δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Καλάθι Αλληλεγγύης: Από το 2014, η Μεσοποταμία λειτουργεί το «Καλάθι Αλληλεγγύης», που βασιζόμενο στις δικές του δυνάμεις στηρίζει, με τρόφιμα μακράς διαρκείας, οικογένειες συμπολιτών μας, αλλά και πολλών μεταναστών και προσφύγων. Η διανομή των τροφίμων γίνεται κάθε Τετάρτη 13.30 – 15.00 στο χώρο της Μεσοποταμίας.

Κινηματογραφική Λέσχη: Η κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015 με σκοπό να προβάλει ενδιαφέρουσες ταινίες από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της λέσχης γίνονται επίσης προβολές ελληνικών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες συνδυάζονται όταν είναι δυνατό, με συναντήσεις και συζητήσεις με έλληνες δημιουργούς. Οι χειμερινές προβολές πραγματοποιούνται  στον εσωτερικό μας χώρο κάθε Κυριακή στις 8μμ και οι θερινές στον υπέροχο ανακαινισμένο κήπο κάθε Τετάρτη στις 9μμ.

Εκτός από τις διαρκείς δράσεις της Μεσοποταμίας, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων, κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως συζητήσεις πολιτικού στοχασμού, κοινωνικές παρεμβάσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, περιηγήσεις, ανταλλακτικά- χαριστικά παζάρια, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις.

 

Γιατί Μεσοποταμία;

Για να θυμίσουμε ότι τα φυσικά σύνορα, ανατολικά και δυτικά του Μοσχάτου ήταν τα δύο ποτάμια της Αττικής, ο Κηφισός και ο Ιλισός.

 

Πώς γίνομαι «μέλος» – Πώς συμμετέχω;

Στη Μεσοποταμία δεν υπάρχουν μόνιμα ή τακτικά μέλη και αντίστοιχα δεν υπάρχει κανενός είδους διοικητικό συμβούλιο ή προεδρείο.

 

Αφού δεν υπάρχουν μέλη πώς και από ποιους λαμβάνονται οι αποφάσεις;

Οι αποφάσεις λαμβάνονται ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΟ, συναινετικά, μέσα από την ισότιμη συμμετοχή όλων στις λαϊκές συνελεύσεις.

 

Ποιες είναι οι συνελεύσεις της Μεσοποταμίας και τι αποφασίζουν;

Εβδομαδιαία Συνέλευση Τρίτης: Κάθε Τρίτη στις 9 το βράδυ συζητάμε, αποφασίζουμε και διοργανώνουμε τις δράσεις της εβδομάδας.

Συνέλευση Αλληλέγγυου Σχολείου: Ανά τρίμηνο οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας, αξιολογούν τη λειτουργία του και συναποφασίζουν ανταποδοτικές δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Συνέλευση Κινηματογραφικής Λέσχης: Ανά δίμηνο συναποφασίζουμε το πρόγραμμα των προσεχών προβολών

 

Που στηρίζεται οικονομικά η Μεσοποταμία;

Αποκλειστικά στην εθελοντική συνεισφορά των φίλων της.